De toekomst van 3D-printers

Posted on: april 29th, 2013 by
Comments Disabled

En witte printerHeeft u wel eens van een 3D-printer gehoord? Dat is een printer waarmee u de mogelijkheid heeft om zelf 3D-modellen te printen, waardoor u bijvoorbeeld een mok kunt maken of u de mogelijkheid heeft om bestek te fabriceren dat u vervolgens tijdens een feestje kunt gebruiken.

Wat is een 3D-printer?

Een 3D-printer werkt eigenlijk op een heel eenvoudige manier, aangezien de printer laag voor laag een ontwerp samenstelt. Waar een reguliere printer inkt gebruikt om afdrukken te maken op het papier, maakt de 3D-printer gebruik van een speciale soort kunststof, om laag voor laag een object samen te stellen. Door steeds een nieuw laagje materiaal te plaatsen is het mogelijk om een vorm te creëren, bijvoorbeeld die van een koffiekopje. De vloeibare kunststof die uit het apparaat komt droogt snel en hard op, waardoor er vervolgens sprake is van een 3 dimensionale ‘afdruk’ van de 3D-printer.

Huidige situatie

Op dit moment vraagt een 3D-printer nog om een flinke investering. Het kost u als particulier al snel een paar honderd euro om een exemplaar in huis te halen dat u vervolgens zelf in elkaar dient te zetten. Kiest u liever voor een exemplaar dat u direct kunt gebruiken? Dan lopen de kosten gemakkelijk op tot een paar duizend euro. De kosten van de 3D-printer zullen de komende jaren echter flink gaan dalen, net als met overige technologieën die we in het verleden hebben zien ontwikkelen. Bovendien is de verwachting dat de printers een stuk geavanceerder zullen worden.

Toekomstige situatie

In de toekomst zal de prijs van een 3D-printer een stuk lager komen te liggen, waardoor we toe kunnen werken naar een situatie waarin iedereen een dergelijke printer tot zijn of haar beschikking heeft. De kans is groot dat we gebruik zullen maken van ontwerpen die we zelf maken of downloaden, om zelf onze eigen producten te kunnen maken. Indien we erin slagen om de grondstoffen voor de 3D-printer op de juiste manier aan te bieden hoeven we minder snel naar de winkel. We kunnen de producten die we wensen te gebruiken dan gewoon zelf maken, met onze toekomstige 3D-printer.

Foto van: adisa – FotoliaGerelateerde artikelen:


Tags: , ,

Comments are closed.