Goed en slecht

Posted on: januari 1st, 2001 by

Het internet bevat gelukkig ook heel wat goeds. Je zou kunnen zeggen dat het internet een afspiegeling is van de wereld. Wie er slechte dingen wil vinden, kan er prima terecht, maar ook iemand die uitsluitend op zoek is naar goede informatie en interessante zaken. Een kenmerk van goede informatie kan zijn dat je niet voor hoeft te betalen. Op bepaalde sites wordt gevraagd je naam en telefoonnummer en dergelijke achter te laten, zodat met jou contact kan worden gezocht. Denk altijd even na, voor je je persoonlijke gegevens achterlaat op internet. Wat er eenmaal opstaat, kan er bijna niet meer af. Ook als je alles wist, kunnen slimmeriken er nog bij. Geef nooit, maar dan ook nooit je pincode van je bankpas door. Zelfs je eigene bank mag daar niet om vragen!
Vraag je ook af hoe ver je wilt gaan met foto’s en huisadres op sites als Facebook en Twitter. Hoever wil je gaan? Vaak is de informatie waar je woont van geen enkel belang. Waarom zou je het er dan opzetten? Realiseer je ook dat iedereen op dit soort blogs kan zetten wat hij wil. Een dikke, ouwe vent op zoek naar een groen blaadje, zet er een foto op van dertig jaar terug. Nog gekker, hij kan zich zelfs voordoen als een meisje van veertien. Blijf op je hoede. Op het internet wordt veel gelogen en bedrogen.
Let ook op als je werk krijgt aangeboden, waarvoor je (uiteindelijk) moet betalen. Je hebt niet gesolliciteerd. Wel op internet naar werk gezocht. Dan kan je een e-mail krijgen waarin staat dat je uitermate geschikt ben voor een bepaalde functie. Dat wordt geld verdienen Niet dus. Uiteindelijk moet je geld betalen. Niet op ingaan dus als ze je willen hebben, maken ze een afspraak.
Om fraude te voorkomen, voeren bedrijven met e-commerce een keurmerk, Ze garanderen daarmee dat kopen via internet bij hen zo goed mogelijk is beveiligd.