Zijn printers belastend voor het milieu?

Posted on: april 21st, 2012 by
Comments Disabled

Foto's op een rijtjeWe richten ons tegenwoordig steeds meer op de milieubelasting die bepaalde producten met zich meebrengen. Ook printers zijn schadelijk voor het milieu, aangezien het gaat om elektrische apparaten die bovendien gebruik maken van inkt en toner, wat ook niet erg goed voor onze omgeving is. Zelfs wanneer we gebruik maken van de inkt op waterbasis is dat schadelijk voor het milieu en is het dus goed om stil te staan bij mogelijke oplossingen. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat we het milieu in ieder geval min mogelijk belasten. In de meeste gevallen houdt dat in dat we de materialen recyclen en bijvoorbeeld op een zuinige manier met de inkt omgaan.

Recycling van de printer

De recycling van de printer zelf zorgt er in eerste instantie voor dat het apparaat al een stuk minder schadelijk is voor het milieu. Anders dan bij de inkt en de toner wordt de recycling netjes voor ons geregeld en hoeven we ons daar wat dat betreft dus geen zorgen over te maken. We betalen een verwijderingsbijdragen wanneer we de printer aanschaffen, om ervoor te zorgen dat men achteraf de mogelijkheid heeft om het apparaat te recyclen. Zo worden de verschillende materialen netjes opnieuw gebruikt en is de belasting op het milieu in ieder geval zo klein mogelijk.

Inktcassettes in de printer

Daarnaast zijn er natuurlijk de inktcassettes voor in de printer die vaak gemaakt zijn van plastic en daarmee zorgen voor een aanvullende belasting van het milieu. Het lastige hierbij is dat we geen verwijderingsbijdragen betalen voor de inkt en toner, waardoor we zelf verantwoordelijk zijn voor de recycling. In steeds meer gevallen is het mogelijk om de cassettes weer in te leveren wanneer deze leeg zijn, zodat de materialen gerecycled kunnen worden en de belasting op het milieu minimaal is. In een aantal gevallen is het zelfs mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor het inleveren van de cassettes, waardoor het systeem werkt als het statiegeld op petflessen.

Navullen van de inkt

Ten derde is het mogelijk om de inkt en toner na te laten vullen zodra de cassette leeg is. Dat is niet bij alle cassettes mogelijk, waardoor het wel van belang is om er vooraf rekening mee te houden wanneer u de inkt koopt. Op die manier kunt u de cassettes meerdere keren gebruiken en heeft u dus de mogelijkheid om de belasting op het milieu zo klein mogelijk te houden. Printers zijn dus wel degelijk belastend voor het milieu, maar met de juiste aandacht voor de printer en de inkt en toner is het goed mogelijk daar wat aan te doen.

Foto: Alina Isakovich – FotoliaGerelateerde artikelen:


Tags: , ,

Comments are closed.